Biblioteket anbefaler: Bogen "Alice"
Novellesamlingen "Alice" fra 2009 er et godt sted at starte, hvis du vil i gang med Judith Hermanns forfatterskab. Hver novelle er et lille mesterværk i sig selv og rummer alle et eksistentielt tema.
Af Signe Langtved Pallisgaard
I Alice møder vi en kvinde sidst i trediverne. Den første af de fem noveller foregår i en tysk provinsby, den anden i Italien, de tre sidste i Berlin. I hver af dem oplever, genoplever eller bearbejder den gennemgående hovedfigur Alice en mandlig vens, et mandligt familiemedlems eller en mandlig samlevers død.
Alligevel er det langt fra en sørgelig bog. Begivenhederne blæses aldrig op, det er i den indre spænding og i antydningens svære kunst, at de mange sproglige –og eksistentielle – jordskælv finder sted.
Alle, der har prøvet at miste, kender det vakuum, hvor man bare venter på døden, det rum, hvor alting på én og samme tid er almindeligt og anderledes, den umiskendelige stemning af ”ikke længe igen”. Og ikke mindst alt det liv, som omgiver døden.
Elegant og meningsfyldt
Alice handler om den store betydning, den mindste ting kan få, og Hermanns elegante pen giver døden liv og tilfører sorgen mening. Hun skriver i smukke og nådesløse hovedsætninger, der er spækket med sandhed og mening. Hun formår det, der er kunstens fornemste opgave, nemlig at gøre det tunge let og det lette dybt.
Om Judith Hermann
(født 1970 i Berlin) debuterede som forfatter i 1998 med novellesamlingen Sommerhus, senere og fik hurtigt manifesteret sig som en af Tysklands nye store stemmer og en markant figur på den litterære scene.
Herefter udkom novellesamlingerne Spøgelser, overalt (2003) og Alice (2009).
I 2014 udkom Judith Hermanns første roman Al kærligheds begyndelse, og i 2016 udgav hun endnu en novellesamling, Lettipark, som hun modtog Blixen-prisen for.
I 2021 udkom romanen Hjem og i 2023 Vi ville have fortalt hinanden alt.
Judith Hermann har modtaget flere andre priser og er oversat til 26 sprog.