Film

Biblioteket anbefaler: Filmen "Sommergæsten"

Bergithe Johannessen (1905-1995) var den første færing, som fik en professionel, akademisk kunstneruddannelse.

Af Dina Lemming Pedersen

Det var slet ikke almindeligt på den tid, at en kvinde fik lov til at beskæftige sig med noget så useriøst og ubrugeligt som kunst, men hun havde opbakning fra sin familie. Der var flere i familien, der beskæftigede sig professionelt med musik.

Foto fra filmen
Foto: Filmstriben

Bergithe gik først på Sidcup School of Art i London, og i 1925 blev hun som den første færing optaget på Kunstakademiet i København - tre år før Sámal Joensen-Mikines, som er kendt af mange.

Filmen har et roligt tempo og via fotos og interviews med færøske eksperter samt bekendte og slægtninge, fortæller "Sommergæsten" en usædvanlig historie om en helt særlig kvinde, der gik sine egne veje. 

Filmen omtaler og forklarer hendes særlige evner udi akvarel-kunsten, og man forstår, hvor utroligt dygtig hun har været. Som det bliver formuleret i filmen”… med der her lette udtryk, som kun hun har klaret i færøsk kunstregi”. Hun malede flere hundrede malerier, og mange af disse værker hænger i færøske hjem.

Bergithe og hendes mand bosatte sig i København, men hun tog til Færøerne hver sommer. Selv i en høj alder blev hun ved med at tage strabadserende ture i fjeldet for at male. 

På lex.dk kan man læse at: ”Billedkunsten er en central og integreret del af det færøske samfund, antallet af både amatørkunstnere og professionelle er stort, der er et aktivt publikum, og der holdes mange udstillinger, især i Tórshavn og Klaksvík. Offentlige udsmykninger findes i stort tal, og mange kunstnere arbejder med fx bogillustrationer og teaterkulisser.

Siden 1948 har den færøske kunstforening hvert år omkring Sankt Olai dag (29/7) arrangeret Olavsøkuframsyningin (Olai-udstillingen) i Tórshavn, hvor mange unge kunstnere har debuteret. Det Grafiske Værksted åbnede i 1993 i den tidligere udstillingsbygning Listaskálin i Tórshavn.”

Dejligt at en så stor kunstner nu får sin egen dokumentar.