Litteratur

Biblioteket anbefaler: Bogen "Skærmsund"

Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte har skrevet en lettilgængelig fire-ugers guide som støtte og hjælp til de familier, der føler, at skærmforbruget har taget overhånd.

Af Paul Calderara Eskekilde

Den fylder meget – skærmen – dels fordi mange af os bruger meget tid på den, dels fordi mange af os bruger meget tid på at tænke over, hvor meget tid vi bruger på den. Særligt os med børn.

Og egentlig er det meget naturligt, at vi tænker over det og bekymrer os, for vi hører meget om den; om skærmafhængighed, om konsekvenserne ved altid at være på, om de skadelige følgevirkninger af unges livsførelse på de sociale medier og om vores manglende selvkontrol.

Sundhedsstyrelsen er kommet med anbefalinger og politikerne med retningslinjer – hele tiden hører vi om nye alarmerende undersøgelser … som vi læser på skærmen i vores kaffepauser.

Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte
Bogen Skærmsund

En frokost … der blev til en bog

Da Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte mødtes til en frokost i sensommeren 2023, blev samtalen hurtigt drejet ind på skærmforbrug og den manglende hjælp, der er at hente for de familier, der ønsker at gøre noget ved sagen.

En samtale, der udviklede sig til samarbejde, resultatet af hvilket du nu kan læse i bogform: Skærmsund – en 4-ugers guide til sundere skærmvaner i familien.

Med udgangspunkt i den nyeste forskning og faglige viden på området giver de tre forfattere en lettilgængelig buket af redskaber til at skabe gode skærmvaner – både for børn og voksne. Redskaber, der med udgangspunkt i familiemøder, skaber en bevidsthed om problemet, giver værktøjer og råd til at arbejde videre og skabe og fastholde de sunde vaner.

Forfatterne giver desuden konkrete forslag til sjove og sunde alternativer til skærm – at genfinde eller opdage nærvær – samt ”spørgsmål til refleksion”, som alle med en skærm inden for evig rækkevidde burde overveje at læse og tænke over.

Befriende nok føles bogen ikke som en løftet pegefinger – det er ikke farvel til skærm, men skærm med måde.

Om forfatterne

Icon Description

Imran Rashid (f. 1977) er speciallæge i almen medicin, landets førende ekspert i digital sundhed samt forfatter til publikumssuccesen SLUK.

Marie Brixtofte (f. 1979) er økonom og autoriseret psykolog og har arbejdet med unge og voksnes afhængighed og opvækst i hjem med afhængighed. 

Katja Bamberger Bro (f. 1976) er cand.mag. i kommunikation og medievidenskab fra Københavns Universitet og har arbejdet med medier, marketing og PR i store virksomheder som Nordisk Film.