Biblioteket anbefaler: Bogen "Arbejderhjerte"
Den norske forfatter Carl Frode Tiller har med sin nye roman ”Arbejderhjerte” igen skrevet et imponerende og meget overbevisende værk om klasse(skel), indre splittelse og knuste idealer – som altid med stor psykologisk indsigt og dybde.
Af Therese West Boardman
I Carl Frode Tillers seneste bøger Flugt og ikke mindst Indkredsning-trilogien demonstrerede han også sit helt særlige talent for stærke psykologiske portrætter.
Tiller har stor sans for det komplekse, psykologiske spil mellem mennesker, og viser gennem sine bøger, hvordan vores liv udfolder sig i samspil og modspil med andres.


Mand i krise
Arbejderhjerte er både en familiekrønike gennem fem årtier, en skildring af et socialdemokratisk samfund i krise, og et portræt af en mand, der har svært ved at finde sig til rette i sit middelklasseliv.
Romanen følger Trond, som midtvejs i livet begynder at foragte alt det, han har opnået. Han er vred på tiden og plages af indre dæmoner. Tilværelsens rammer, normer og værdier har pludselig ændret sig, og han forstår hverken sig selv, sin familie eller samfundet.
Trond bliver skilt og mister også sit arbejde. Hele hans liv er kuldsejlet - han er nærmest på randen af et sammenbrud.
Fra Namsos til Trondheim
Trond er vokset op i 70’erne i en arbejderfamilie i den lille norske kystby Namsos. Moren var sygehjælper og faren var savværksarbejder og glødende kommunist. Det er især faren Trond spejler sig i.
Trond forlader som ung Namsos og flytter til Trondheim, hvor han får en akademisk uddannelse og senere arbejder som journalist, lærer og som sagsbehandler i Udlændingestyrelsen. Han bliver altså lidt af en mønsterbryder. Trond bliver gift med kunstneren Therese og sammen får de to døtre. Det er hele det liv, der nu er kuldsejlet.
Hvordan havnede jeg her?
Trond ser sig selv som venstreorienteret, og tror på den socialdemokratiske velfærdsstat. Han tror på fællesskabet. Den indre konflikt opstår, da det går op for ham, at han ikke længere er en del af arbejderklassens fællesskab, men samtidig heller ikke føler sig som et fuldgyldigt medlem af den kulturelle middelklasse, han i voksenlivet er blevet en del af. Trond er med andre ord blevet kulturelt hjemløs.
Han begynder derfor at reflektere over, hvem han er. Det skaber både stor forvirring og stor frustration, der får ham til at reagere voldsomt og irrationelt.
Han opdager en selvdestruktiv side hos sig selv og opfører sig ind i mellem ret usympatisk. Han bliver samtidig ramt af dårlig samvittighed over at have svigtet sin egen identitet og baggrund, og ender med at stille sig selv det store eksistentielle spørgsmål: ”Hvordan havnede jeg egentlig her?”.
Arbejderhjerte
Romanens titel Arbejderhjerte refererer til en forskningsundersøgelse, Trond engang har læst: Når folk synger sammen i kor, begynder deres hjerter at slå i takt. Det samme skulle efter sigende ske, når folk laver hårdt fysisk arbejde sammen. Den enkelte arbejder bliver en del af et kollektivt pulsslag:
”Det var selvfølgelig godt at mænd var begyndt at sætte ord på hvad de tænkte og følte, men det at arbejde sammen rent fysisk, det at gøre noget konkret sammen og dermed blive synkroniseret med hinanden, være i takt med hinanden, det skabte en følelse af fællesskab, tilhørighed og mening (…)”.
Hvordan det videre går med Trond, og hvorvidt han vælger at vende tilbage til hjemegnen – tilbage til sine rødder – det kan man læse om i ”Arbejderhjerte 2”, der efter sigende udkommer næste efterår.
Mød Carl Frode Tiller på Hovedbiblioteket
Om forfatteren
Carl Frode Tiller (f. 1970) er en af norsk litteraturs stærkeste stemmer. Han debuterede i 2001 med Skrænten. Siden er den prisbelønnede Indkredsning-trilogi (da. 2010-22) samt romanen Flugt (2023) udkommet.
Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog, og han har modtaget flere priser, heriblandt Kritikerprisen, Brageprisen og EU’s Litteraturpris. Han har desuden flere gange været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.