Litteratur

Biblioteket anbefaler: Bogen: Augustblå

"Augustblå" er et blændende portræt af melankoli og metamorfose. Deborah Levy leverer igen en medrivende fortælling om identitet, frihed og skaberkraft.

Af Therese West Boardman

Deborah Levy fik sit store internationale gennembrud med den prisbelønnede og anmelderroste erindringstrilogi Ting jeg ikke vil vide, Livets omkostninger og Fast ejendom

Trilogien er en beskrivelse af, hvordan livet har formet sig for Levy i henholdsvis 40’erne, 50’erne og 60’erne og handler samlet set om at finde sin egen stemme og indtage sin plads i verden. Det samme gør sig gældende i Deborah Levys nye roman Augustblå, som netop er udkommet på Vinter Forlag på dansk ved Niels Lyngsø.

Deborah Levy
Foto: Sheila Burnett
Bogen Augustblå

Dobbeltgængeren

Augustblå er fortællingen om Elsa, som er på toppen af sin karriere som klassisk pianist. Under en stor koncert i Wien snubler hun pludselig over Rachmaninovs klaverkoncert nr. 2 og spiller forkert. I stedet for at samle sig og begynde forfra, rejser hun sig og forlader scenen. 

Tre uger senere befinder hun sig på et loppemarked i Athen, hvor hun betragter en kvinde i færd med at købe et par mekaniske dansende heste. Kvinden minder i uhyggelig grad om hende selv – hun er nærmest hendes dobbeltgænger. 

Elsa følger efter kvinden, men mister hende til sidst af syne. Elsa kan ikke slippe tanken om hverken hestene eller kvinden, der købte dem. Da hun rejser videre gennem Europa til Paris, på flugt fra sin historie og sit talent, er det med skyggen af den mystiske kvinde som følgesvend. Dobbeltgængeren efterlader en tom længsel i Elsa.

Hvem er jeg?

Elsa har tilbragt sine første leveår hos et par adoptivforældre, der kaldte hende Ann. Som 6-årig bliver hun adopteret af den berømte klavermaestro Arthur Goldstein, som gør hende til verdensstjerne. Arthur Goldstein bliver dermed både hendes far og mentor. Men hvem er hendes rigtige forældre? 

Arthur er blevet gammel og ligger for døden, og Elsa får endelig mulighed for at læse sine adoptionspapirer, men noget holder hende tilbage. For hvem er hun uden sin læremester? Hvem er hun, når hun ikke længere er koncertpianist? Hvem er hun, når hun ikke kender sit ophav? 

Elsa begik karrieremæssigt selvmord da hun forlod scenen i Wien. Hun skal nu genskabe sig selv. Dobbeltgængeren følger hende på vej:
 

”At tænke på hende var at tale med en velkendt person, inden i mig, én som var lidt gådefuld, én som lyttede meget opmærksomt”.


Augustblå er et blændende og meget stemningsfyldt portræt af melankoli og metamorfose. Bogens forside er blå og stemningen i romanen ligeså - selv hovedpersonens hår farves i en blå nuance. Augustblå er en virtuos fortælling om en kvinde, som farer vild i tilværelsen og bliver nødt til at forsvinde for at kunne skabe sig selv på ny.

Om forfatteren

Icon Description

Deborah Levy er født i 1959 i Sydafrika, men har boet det meste af sit liv i England. Hun har udgivet romaner, noveller, digte og teaterstykker - i en årrække var hun tilknyttet Royal Shakespeare Company som dramatiker. 

Hun debuterede som romanforfatter i 1989 med Beautiful Mutants. Hendes romaner Swimming Time (2011), Hot Milk (2016) og The Man Who Saw Everything (2019) er alle tre blevet nomineret til den prestigefyldte Man Booker-pris.

Deborah Levy fik sit internationale gennembrud med den prisbelønnede selvbiografiske trilogi Ting jeg ikke vil vide (2013, da. 2022), Livets omkostninger (2018, da. 2022) og Fast ejendom (2021, da. 2023). Den anmelderroste erindringstrilogi regnes i dag for en moderne klassiker.