Dyrk lyrikken på Gentofte Hovedbibliotek
Vi fejrer poesien den 27. april og inviterer til oplæsninger og samtaler med et udvalg af de bedste poeter i Danmark - både de for længst etablerede og de helt nye.
Af Sebastian Frederik Westh Nielsen
Digte kan være en helt magisk verden at begive dig ind i. Du kan blive væk i sprogets nuancer, men måske kan det også forekomme en smule utilgængeligt. Poesien kan være kringlet, den kan være indadvendt, og den kan frem for alt være langsom. Men det er også elementer, der kan være værd at dyrke.
Hvis en fordom om poesi er, at den kan være navleskuende, så er programmet for Poesiens Dag på Gentofte Hovedbibliotek om noget et bevis på det modsatte. For poesien kan bestemt også være vendt imod verden.
Her får du et overblik over, hvem du kan opleve til Poesiens Dag.
Tingene går som bekendt i cirkler, og traditionen for politiske digtning har været mindre siden ungdomsoprøret, og især fra årtusindskiftet har det været mere niche. Det har dog efterhånden ændret sig, og de sidste år har den danske poesi nok engang fundet sin politiske slagkraft.
Både Elias Sadaq og Glenn Christian skriver digte, der har et udestående med verden. De er ikke nødvendigvis aktivistiske, men beskriver og forholder sig til magt.
De nye stemmer i dansk lyrik
Fra én, der for længst har cementeret sig i litteraturhistorien, til de helt nye stemmer – vi får nemlig også besøg af en gruppe digtere fra Forfatterskolen. Her kan du høre, hvad der rører sig blandt den nye generation af poeter og lyrikere. De kommer både til at bevæge sig rundt i biblioteksrummet, og bagefter vil der være en samtale.
Oplæsninger vil være i fokus på dagen. Noget af det måske vigtigste ved poesien, som vi endnu kun flygtigt har berørt, er forbindelsen til det talte ord. At møde poesi, som den læses højt, er en af de absolut skønneste måder at opleve den på.
Og netop det talte ord fejrer vi med en række oplæsninger og samtaler om, hvad poesien kan og skal – og vi dykker ned i de værker, de forskellige poeter har med.